Rekrytering till EDGI är tillfälligt pausad

Vi har tillfälligt pausat rekryteringen till EDGI då vi genomför en del förändringar i studien. Vi söker nu, utöver personer med anorexia nervosa, bulimia nervosa och hetsätningsstörning, även personer med undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID). Därför så uppdateras även frågeformulären och harmoniseras med de övriga internationella EDGI-studierna.

Insamlingen av prover och data till den frivilliga tilläggsstudien om Mikrobiom har avslutats och vi tackar alla som har deltagit i denna viktiga studie. Proverna och insamlade data kommer nu att analyseras och resultaten senare presenteras i vetenskapliga artiklar och på hemsidan. 

Vi hoppas komma igång igen med rekryteringen till EDGI under oktober månad. Stort tack för visat intresse och välkomna tillbaka!

Hösten 2022!

Nu är vi tillbaks efter en varm och fin sommar och hoppas på att få välkomna många nya deltagare i EDGI-studien. Vi har kommit en bra bit med datainsamlingen och vill passa på att rikta ett varmt tack till alla er som redan har deltagit! Men vi söker fortfarande deltagare både med och utan erfarenhet av ätstörning, så än är det inte försent att bidra till studien. Vi ser fram emot en spännande höst!

Sommar!

Eftersom det är sommar och semestertider kan det just nu ta lite längre tid än vanligt för oss att skicka ut ditt/dina kit för provtagning, om du ska lämna saliv och/eller avföringsprov. Det kan också dröja ett tag innan du får svar via mail om du hör av dig till oss med frågor. Vi ber om ursäkt för detta, tackar för ditt tålamod och önskar dig en fin sommar!

Om du vill lära dig lite mer om ätstörningar och om EDGI i hängmattan i sommar, så kommer här ett poddtips:

https://tyngre.se/podd/atstorningar-med-emma-forsen-mantilla/

Rekrytering av kontroller

Just nu pågår ett samarbete med företaget IPSOS som är ett internationellt marknadsundersökningsföretag och som har lång erfarenhet av att också rekrytera deltagare till forskningsstudier. Just nu kontaktar de personer i Sverige via telefon för att berätta om EDGI och höra efter om ett deltagande kan vara intressant. IPSOS uppdrag är framförallt att hjälpa oss att nå ut till kontrollpersoner, det vill säga personer som inte har/eller har haft ätstörning. Vi hoppas på många nya kontroller till EDGI under våren!

God fortsättning på 2022!

Nu är vi igång igen efter lite ledighet och ser fram emot att välkomna många nya deltagare till EDGI under året! I december och nu i veckan släpptes två olika poddavsnitt där Emma Forsén Mantilla som är projektledare för EDGI i Sverige, pratar om ätstörningar, självkänsla/självbild, EDGI och annan forskning. Länkar till avsnitten hittar du här:

https://shows.acast.com/vintersportpodden/episodes/emma-forsen-atstorningar-kopplat-till-sjalvkanslasjalvbild
https://shows.acast.com/atstorningspodden/episodes/nar-sjalvbilden-skevar

God Jul och Gott Nytt År!

Vi vill passa på att tacka alla som har deltagit i EDGI under 2021 och ser fram emot att välkomna nya deltagare under 2022!

Under helgdagarna kan det ta lite längre tid att få sitt provkit och/eller tackbrev på grund av ledighet. Men vi jobbar på så snabbt vi kan och vill samtidigt önska en riktigt god jul och ett gott nytt år! Varma hälsningar, EDGI-teamet

EDGI i siffror

Under EDGI-studiens första år så har hittills 6 000 personer tackat ja till att delta i studien! Stort tack för det stora engagemanget för att hjälpa oss att förstå de genetiska, psykologiska och miljömässiga faktorerna bakom olika typer av ätstörningar. Vi ser fram emot ett nytt år med ett fortsatt stort deltagande så att vi tillsammans når vårt mål med 12 000 deltagare.

EDGI i siffror

Vi är så glada att så många är intresserade och vill delta i EDGI! Idag så har över 5 500 personer sagt ja till att delta i studien.

EDGI i siffror – första månaden

Kartlägger genetiken bakom ätstörningar

Nu startar en stor internationell studie som ska samla hundratusentals salivprov och enkätsvar för att förstå genetiken bakom ätstörningar bättre. Forskningen leds av Cynthia Bulik, psykolog och professor vid Karolinska Institutet och University of North Carolina, USA.

Läs artikeln som publicerades i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 1/2021.