God fortsättning på 2022!

Nu är vi igång igen efter lite ledighet och ser fram emot att välkomna många nya deltagare till EDGI under året! I december och nu i veckan släpptes två olika poddavsnitt där Emma Forsén Mantilla som är projektledare för EDGI i Sverige, pratar om ätstörningar, självkänsla/självbild, EDGI och annan forskning. Länkar till avsnitten hittar du här:

God Jul och Gott Nytt År!

Vi vill passa på att tacka alla som har deltagit i EDGI under 2021 och ser fram emot att välkomna nya deltagare under 2022!

Under helgdagarna kan det ta lite längre tid att få sitt provkit och/eller tackbrev på grund av ledighet. Men vi jobbar på så snabbt vi kan och vill samtidigt önska en riktigt god jul och ett gott nytt år! Varma hälsningar, EDGI-teamet

EDGI i siffror

Under EDGI-studiens första år så har hittills 6 000 personer tackat ja till att delta i studien! Stort tack för det stora engagemanget för att hjälpa oss att förstå de genetiska, psykologiska och miljömässiga faktorerna bakom olika typer av ätstörningar. Vi ser fram emot ett nytt år med ett fortsatt stort deltagande så att vi tillsammans når vårt mål med 12 000 deltagare.

EDGI i siffror

Vi är så glada att så många är intresserade och vill delta i EDGI! Idag så har över 5 500 personer sagt ja till att delta i studien.

EDGI i siffror – första månaden

Kartlägger genetiken bakom ätstörningar

Nu startar en stor internationell studie som ska samla hundratusentals salivprov och enkätsvar för att förstå genetiken bakom ätstörningar bättre. Forskningen leds av Cynthia Bulik, psykolog och professor vid Karolinska Institutet och University of North Carolina, USA.

Läs artikeln som publicerades i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 1/2021.

Medicinvetarna #63: Fri från ätstörningar?

Ätstörningar innebär ett stort lidande för drabbade och deras familjer, och kan i värsta fall leda till för tidig död. Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare på Karolinska Institutet och har i mer än tio år arbetat med ätstörningar – varför de uppkommer och hur de kan behandlas. För det finns hjälp att få!

Lyssna här på när EDGI’s projektledare Emma Forsén Mantilla pratar om ätstörningar och EDGI på medicinvetarnas Pod.

Rekryteringen till EDGI är nu igång!

Den 25 januari 2021 startar vi rekryteringen till EDGI Sverige. Under de kommande åren som studien pågår så hoppas vi kunna rekrytera 8000 personer som har eller har haft en ätstörning, samt 4000 kontrollpersoner.

/EDGI-teamet