Om EDGI-teamet

Cynthia Bulik

Cynthia Bulik, PhD och framstående Professor inom ätstörningar, är en internationell forskare som är involverad i olika forskningsprojekt inom ätstörningar i fler än 20 länder. Hon är bosatt i USA, North Carolina där hon är grundare och chef för Center of Excellence for Eating Disorders vid University of Norht Carolina. Som kliniskt arbetande psykolog har hon sedan 1992 forskat på och behandlat personer med ätstörningar. Hennes forskning inkluderar behandling, laboratorieanalyser, epidemiologi, tvillingstudier samt molekylära genetiska studier inom ätstörningar och regleringen av kroppsvikt.

Hon är också anställd vid Karolinska Instituet i Stockholm där hon är ansvarig forskare för CEDI, Centre for Eating Disorders vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, en enhet som bedriver flera olika forskningsprojekt inom ätstörningar.  Hon har publicerat över 600 artiklar om ätstörningar samt skrivit 6 böcker.

Professor Bulik är Ansvarig Prövare för EDGI studien, den största genetiska forskningsstudie över ätstörningar som någonsin har genomförts internationellt. Syftet med EDGI är att identifiera de gener som kan påverka en persons risk att utveckla anorexia nervosa, bulemia nervosa och hetsätning. Detta för att kunna förbättra behandlingsmetoderna och i slutändan kunna rädda liv.

”Jag har dedikerat min karriär åt att undersöka hur såväl gener som miljö orsakar ätstörningar. EDGI ger unika möjligheter att bidra till den forskningen och till att utarbeta individuellt anpassade behandlingsformer och även förebyggande åtgärder. Mitt mål är att förbättra livskvalitet för de med ätstörningar och att undvika dödsfall inom denna sjukdom” C.B.


Laura Thornton

Laura Thornton, PhD i genetik och Professor inom ätstörningar med mer än 20 års erfarenhet av stora, internationella forskningsprojekt där hon har ansvarat för biostatistik och koordinering. Laura Thorntons primära forskning inbegriper de fenotypiska och genetiska aspekterna inom ätstörningar samt tobaksanvändning.

Professor Thornton är biträdande direktör för EDGI studien, den största internationella studien över ätstörningar som någonsin gjorts. Syftet med EDGI är att hitta de gener som kan ha betydelse vid risken att utveckla anorexia nervosa, bulemia nervosa samt hetsätning.

”Det är en ära för mig att koordinera denna stora studie som spänner över tre olika kontinenter. Den här studien har potential att kunna förändra hur vi ser på de här sjukdomarna och också att ge oss nya sätt att erbjuda behandling.”L.T.


Bengt Fundin

Jag är verksamhetschef för Center for Eating Disorders Innovation (CEDI) och ansvarar för de pågående studierna vid vårt forskningscentrum. Tillsammans med ansvarig forskare Cynthia Bulik, projektledare Emma Forsén Mantilla och hela EDGI-teamet så har vi planerat och startat upp EDGI-studien i Sverige. Som hjärnforskare och med erfarenhet från forskning inom läkemedelsindustrin och hälso- och sjukvården så är mitt forskningsfokus i studien att vi bättre ska förstå den bakomliggande biologin så att vi kan börja utveckla riktade läkemedel, bättre diagnostik och nya skräddarsydda behandlingar. 

Kontakt: bengt.fundin@ki.se


Lisa Dinkler

Jag är ansvarig forskare för ARIES och biträdande lektor i psykiatrisk epidemiologi vid Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik (MEB), Karolinska Institutet. Jag är utbildad till psykolog i Tyskland och har forskat på ätstörningar sedan 2014. Idag leder jag all ARFID forskning på CEDI och är ansvarig forskare för ARIES. Med hjälp av epidemiologi, tvillingstudier samt genetiska studier försöker jag förstå orsakerna bakom ARFID samt dess förlopp och följder. 

Kontakt: lisa.dinkler@ki.se     


Marie Carp

Jag arbetar som forskningssjuksköterska i EDGI-studien och gör utskick till studiedeltagarna och samlar in prover och uppgifter som behövs i studien. Jag är leg sjuksköterska och har en magister i folkhälsovetenskap. Jag har jobbat som forskningssjuksköterska sedan 2015 och de senaste åren inom området ätstörningar. 

Kontakt: marie.carp@ki.se


 

Radja Dawoud

Jag arbetar som forskningssjuksköterska i EDGI-studien och gör utskick till studiedeltagarna och samlar in prover och uppgifter som behövs i studien. Jag är leg sjuksköterska och har en magister examen i Medical Management. 

Kontakt: radja.dawoud@ki.se


Liv Hog

Jag arbetar som forskningsassistent vid Centre for Eating Disorders Innovation (CEDI) på avdelningen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik, Karolinska Institutet. Min akademiska bakgrund innefattar studier i psykologi och kognitiv neurovetenskap i Tyskland. I EDGI-studien har jag varit aktivt involverad med att sätta upp IT-systemet och kommer bidra till insamling och analys av data.

Kontakt: liv.hog@ki.se


Patricia van Marlen

Jag arbetar som systemutvecklare på Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik, Karolinska Institutet. Jag har en akademisk bakgrund i medicin och matematik och tog min doktorsexamen inom strålbehandling i Nederländerna. Jag ingår i IT-teamet för EDGI-studien och är ansvarig för webbsidan.

Kontakt: patricia.van.marlen@ki.se


David Clinton

Jag är docent, leg.psykolog, leg.psykoterapeut och psykoanalytiker. Jag arbetar med forskning, behandling och klinisk handledning. Inom EDGI har jag ett särskilt intresse för att belysa samspelet mellan genetiska riskfaktorer för ätstörningar och hur dessa avspeglas i subjektiva upplevelser av symptom och behandling. Jag har arbetat med våra filmer om ätstörningar som intervjuare, samt med klippning och redigering. På fritiden tycker jag mycket om att vandra samt att läsa och skriva poesi.

Kontakt: david.clinton@ki.se


Britt-Marie Hune

Jag är forskningssjuksköterska och hjälpte min kollega Marta med att samla in alla uppgifter och prover till EDGI-studien. Inom CEDI-gruppen har jag tidigare arbetat i BEGIN och IMA studien. Jag har arbetat på Karolinska Institutet i drygt 15 år, den mesta tiden inom andra forskningsområden. Fritiden tillbringar jag helst i trädgården och i mitt växthus, där jag ofta får sällskap av katterna Bosse och Bulten.

Kontakt: britt-marie.hune@ki.se